Katso, kaunis sinä olet!

Olen keskellä Helsingin ruuhkaisinta tietä. Ihmiset juoksevat ratikoihin, kiirehtivät töistä kotiin, kodista töihin. Minä olen keskellä ihmisvilinää, ilman yhtäkään kohtaamista. Meille ihmisille on välillä vaikeaa kohdata toisiamme. Kohtaaminen tarkoittaa sitä, että avaamme silmämme ja hiukan sydäntämme ja annamme tilaa toiselle ihmiselle elämässäni – edes hetkeksi aikaa. Olen itse aika sosiaalinen ja puhelias ihminen, joka tarvitsee ihmisiä ympärilleen. Siksi muuttaminen Vantaalta Heinolaan papin viran perässä kolmisen vuotta sitten ei tuntunut ollenkaan hassummalta ajatukselta. Ihmiset moikkailevat kadulla, yksin ei tarvitse oikeastaan mennä minnekään ja saan työkseni kuunnella ihmisten tarinoita ja kertoa: ”Sinä olet äärimmäisen tärkeä. Sinun ei tarvitse jäädä yksin. Sinä olet kaunis!”

Jokainen meistä on nähnyt elämässä pimeitä päiviä ja kokenut kärsimystä. Tärkeää elämässä jaksamisessa on se, ettei riipu pimeydessä vaan näkee elämän kauneuden sen pimeydenkin keskellä. Rakastamalla voi oikeasti parantaa maailmaa. Rakastamalla voi hetkeksi luoda valoa yhden ihmisen elämään. Minua voidaan pitää naiivina, mutta minä uskon, että maailmaa parannetaan enemmän hyvillä asioilla kuin huonoilla. Minä saan olla valonkantaja. (Joku nuori sanoisi tähän: peace!)

Oikeastaan yksi kohtaaminen tulee mieleen ensimmäisestä syksystä pappina.

Pehmeä, vanha nojatuoli kutsuu istumaan. Edessä on vastakeitettyä kahvia kermatilkalla ja vieressä istuu miehensä menettänyt leskirouva. Katse käy vuorotellen kyyneleiden kirkastamissa kasvoissa ja vuoroin lesken sylissä olleessa valokuva-albumissa. Lukemattomia muistoja- hymyileviä kasvoja- mustavalkokuvia, jotka sivujen jälkeen alkavat saada väriä. Pidän tämän rouvan kädestä kiinni ja yritän päästä kiinni tuon valokuvissa hymyilevän miehen elämänhistoriaan. ”Hyvin rakastettu ja rakastava ihminen.” Leski sanoi: ”Minä haluan olla hyvä niille ihmisille, jotka ovat lähelläni nyt. Ei minulla ole muuta- tämä koti, mutta paljon rakkautta. Minä sentään osaan vielä rakastaa.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *