Hengen työtä

Hengellinen ihminen on aina arvoitus  muille sillä hänen motiivinsa ovat muualla kuin täällä. Jeesuksen sanoin: Mitä se hyödyttäisi ihmistä vaikka hän voittaisi omakseen koko maailman, mutta saisi sielulleen vahingon.

Ihmisten viisaus saa aikaan monenlaista. Korintissa seurattiin , kuinkas muuten, siellä vaikuttaneita ja vaikuttavia lähetystyöntekijöitä, Paavalia ja Apollosta. (1.Kor alku)Seurakuntalaisten mielissä heistä oli tullut samanlaisia, samanarvoisia Jeesuksen kanssa. Samanlaista ajattelua on liikkeellä nytkin. On tarkattava tätä: Jeesus ei ole samanlainen sillä tavalla, että voisimme asettaa jonkun täällä hänen rinnalleen.  Voimme asettaa hänen rinnalleen vain Isän ja  Pyhän Hengen.

Paavalia jotkut pitävät nykyisin Kristinuskon luojana – hänet erotetaan Jeesuksesta . Jos niin ajatellaan, molemmat pidetään kuin samalla tasolla tai sulkemassa toisensa pois. Jeesuksen jumaluus kielletään.  Kuitenkaan Paavali ei ole lähtökohta, mutta Jeesus on. Paavali seuraa Jeesusta, Hänellä on  yhteys Jeesukseen . Hän elää Kristuksen Hengen avulla siinä elämässään hetkessä, mutta hän ei koskaan kulje sovituksen ohi! Jeesus on aina Ristiinnaulittu hänen puolestaan. Ja kun ajattelen, Jeesus ei seurannut ketään, hänen ja Jumalan, Isän välillä ei ole mitään. He ovat yhtä.

Miten helposti uskostamme syntyykään dogmaattinen luomus – kuin taidokas, jähmettynyt krusifiksi, joka kiittää tekijäänsä. On houkutus tehdä sääntö, joka toimii, tapa joka varmistaa  ja virittää henkiseen tilaan. Jeesuksen seurassa ei ollut koskaan virittämistä tilaan. Ei sitä tarvitse nytkään. Aika tappaa tässä  ajassa tehdyt kunniahimoiset luomukset, koska niiden hedelmät eivät kanna ja synnytä hengellistä elämää.

Kuuntelijoiden luottaminen julistajaan voi saada aikaan riippuvuuden. Julistajalle voi tulla houkutus käyttää tätä  ja  kuulijoilla on  houkutus  sulkea kaikki muu  yhden julistajan ajatusten ulkopuolelle. Tässä kohtaa on hyvä tehdä ero. On asioita, jotka ovat ihmisen hallussa, minun silmissäni ja muiden silmissä.  Ja on asioita, jotka ovat ainoastaan Jumalan vallassa, hallussa ja silmissä nähtäviä.

Tämän ymmärtäen  voi käsittää Paavalin opetuksen: Olemme saaneet Jumalan oman Hengen, jotta tietäisimme, mitä Hän on lahjoittanut meille. Siitä kasvaa Kristuksen mieli.

Sanan siemenet, joista Jeesus puhui vertauksissaan saavat aikaan hengellistä elämää. Joku saa kylvää ja istuttaa, kuin Paavali, toinen kastella, kuten Apollos Korintissa – Mutta istuttaja ja kastelija eivät ole mitään. Eivätkä sanan siemenet ole omia, vaan kylvettäviksi annettuja. Mutta kasvun antaja, Jumala on. Ja kasvu on armoa.

Kun rakentajat käyttävät omia aineksiaan hengelliseen rakennukseen, Pyhä Henki romuttaa sen. Paavali ohittaa omat aineksensa ja itsensä ja antaa Pyhälle Hengelle Hänelle kuuluvan tilan. Sillä  vain Hänestä syntyy uutta. Paavalilla ei ollut väärää hienotunteisuutta asioihin, jotka eivät olleet linjassa ristiinnaulitun Jeesuksen työn ja merkityksen kanssa. Hänellä ei ollut sitä itsensäkään suhteen.

Meitä on siis pidettävä Kristuksen palvelijoina, joiden huostaan on uskottu Jumalan salaisuudet. Siltä, jolle on jotakin uskottu, vaaditaan, että hän osoittautuu luottamuksen arvoiseksi. Mutta minulle on yhdentekevää, ryhdyttekö te tai jokin ihmisten tuomioistuin minua tutkimaan. En itsekään ryhdy tutkimaan itseäni. Minulla ei ole mitään tunnollani, mutta ei minua vielä sen perusteella ole todettu syyttömäksi. Minun tuomarini on Herra. Älkää siis tuomitko ennenaikaisesti, ennen kuin Herra tulee. Hän valaisee pimeyden kätköt ja tuo esiin sydänten ajatukset, ja silloin itse kukin saa kiitoksen Jumalalta. 1 Kor 4: 1-5

Eikä hän pelännyt niitäkään, jotka olivat tulleet auktoriteeteiksi. Myös heidän tulee valvoa omaa vaellustaan. Ihminen risteilee uuden ja vanhan väliä. Katkismus tiivisti jokapäiväisen vaelluksen näin: Vanhan ihmisen tulee kuolla ja tilalle nousta uuden ihmisen. Tämä on kumoamaton hengellisen elämän tosiasia. Kun oli tarpeen, Paavali uskalsi arvostella Pietaria (Keefas on toinen nimi, jota hänestä käytetään) , kun hän hoippui  uuden ja vanhan välillä.

Kun Keefas sitten tuli Antiokiaan, nousin vastustamaan häntä julkisesti, koska hän oli menetellyt väärin. Aikaisemmin hän oli ottanut osaa yhteisiin aterioihin pakanuudesta kääntyneiden kanssa. Mutta kun sinne oli tullut Jaakobin luota muutamia miehiä, hän jäi pois ja eristäytyi kääntyneistä, koska pelkäsi niitä, jotka vaativat ympärileikkausta.  Samalla tavoin alkoivat teeskennellä myös muut juutalaiset, ja jopa Barnabas seurasi heidän esimerkkiään. Mutta kun minä näin heidän poikkeavan evankeliumin totuuden tieltä, sanoin Keefakselle kaikkien kuullen: »Jos sinä juutalaisena voit luopua juutalaisten tavoista ja elää pakanoiden lailla, miksi pakotat pakanoita elämään niin kuin juutalaiset?» Gal 2

Pyhän Hengen kurista kirjoitti kiinalainenWatchman Nee : Jokaisella Pyhän Hengen toiminnalla on vain yksi tarkoitus. särkeä ulkonainen ihmisemme, jotta sisäinen ihmisemme pääsisi esille. Kuitenkin tässä on vaikeutemme: nurisemme turhanpäiväisistä asioista, napisemme joutavista menetyksistä. Herra valmistelee tietä käyttääkseen meitä, mutta tuskin hänen kätensä on meitä koskettanut, kun tunnemme itsemme onnettomiksi siinä määrin, että riitelemme Jumalaa vastaan ja muutumme  käytökseltämme kielteisiksi…aarre on saviastiassa, mutta jollei astiaa särjetä, kuka voi nähdä siinä olevan aarteen.

Armo, jossa saan elää, on koko ajan enemmän kuin ymmärrän. Tekeekö armo minusta paremman itseni ja muiden silmissä!? Hassu kysymys. Minusta tulee paremmin itseni tunteva ja sitä kautta armollisempi muille. Samalla syvemmin Jumalan rakkautta ymmärtävä, ja hänen pyhyyttään ja suuruuttaan kunnioittava. Ja koko ajan jää avoimeksi se, mitä minusta tulee. Tässä hetkessä ei ole kaikki. Tiedän vain, että olen matkalla…Ja jos  kaikki romahtaa, saan aloittaa alusta, samalta perustalta Kristuksen ristin juurelta.

 

Voit antaa palautetta  ja kysymyksiä sähköpostiin kaikuja.kaanaanmaasta(miukumauku)outlook.com

Jaa teksti

One Reply to “Hengen työtä”

  1. KIITOS!
    “Armo, josta saan…. (kappaleen loppuun)”,
    on sanoitus elämästä, josta olen saanut ja saan elää
    Kiitos Jeesukselle ja Pyhälle Hengelle.
    Hän ei jätä eikä hylkää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *