Vuorisaarna

Kaiken olemuksen ydin. Elämän käsikirja? Löydänkö sen vuorisaarnasta? Kykeneekö 2000 vuotta sitten pidetty puhe vastaamaan siihen, miten elämä nyt tulee elää. Voisinko nähdä siinä Jeesuksen käymän keskustelun juutalaisten kirjanoppineiden, lainopettajien, fariseusten ja pakanoiden kanssa nytkin koskettavalla tasolla. Niin – Jeesus siinä todella keskustelee oman aikansa uskonnollisten auktoriteettien tekopyhyydestä. Se on sen ajan “twitter – viesti”

Vain osakin vuorisaarnan ajatuksista on riittänyt elämän käsikirjaksi. Tolstoi löysi siitä omakseen koko kristinopin avaimeksi kohdan: Älkää tehkö pahalle vastarintaa. Hänen kirjeenvaihtonsa samaan aikaan eläneen Gandhin kanssa vahvisti molempien ajatuksia väkivallattomasta vastarinnasta. Molemmilla oli sama kiinnostus vuorisaarnaan. Linjaa voi jatkaa Martin Luther Kingiin ja Amerikkalaisiin kansalaisoikeustaisteluihin. Jeesus eli hyvin väkivaltaisessa yhteiskunnassa. Hän itse oli sen uhri, myös Johannes Kastaja ja useimmat Jeesuksen opetuslapset. Väkivalta eletään edelleen kipeästi monessa maassa, myös kristittyjen vainoissa.

Vuorisaarnaa voi lukea kirjaimellisena ohjeena eettiselle elämälle. Sen voi nähdä Jeesuksen lyhyenä tiivistettynä ohjeena kymmenen käskyn ymmärtämiseksi. Siinä on moraalin ihanne – olkaa täydelliset niinkuin teidän Taivaallinen Isänne on. Toinen puoli asiassa on, ettei kukaan pysty tätä vaatimusta täyttämään, siksi tämäkin Jeesuksen opetus ohjaa turvautumaan hänen sovitustyöhönsä. Niinpä vuorisaarna on yhtäaikaa etiikkaa, moraalia ja uskoa, evankeliumia, ajallista ja iankaikkista.

Vuorisaarna ei ole yhteiskunnallinen eikä poliittinen ohjelmajulistus. Se kuljettaa lukijansa Jumalan kasvojen eteen paljastettuna.Se johdattaa parannukseen omassa elämässä ja luottamaan Jumalan Pyhän Hengen ohjaukseen. Mutta Jumalaan uskova ja lähimmäistään rakastava ihminen tekee myös hyviä yhteiskunnallisia päätöksiä.

Seuraavat Sanan ja rukouksen illat ovat Mukkulan kirkossa perjantaina 22.3. ja 18.4. klo 18.

Jaa teksti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *