Särkynyt yhteys

Sisäpiirijuttu
Johanneksen 8 luvun lopulla on sisäpiirijuttu. Siinä on keskustelu juutalaisten kanssa,  jotka Jeesuksen kanssa kokemansa jälkeen uskoivat Jeesukseen. He olivat siis samalla puolella? Tapahtumakokonaisuuden alku on aviorikoksesta kiinni otetun naisen kohtaamisessa. Hänet oli tuotu Jeesuksen luo, että Jeesus tuomitsisi hänet lain mukaan kivitettäväksi.Mutta – ”Joka teistä ei ole tehnyt syntiä – heittäköön ensimmäisen kiven ” Jeesus sanoi jännittyneen tilanteen huipentuessa. Kukaan ei heittänyt. He kaikki tunsivat omanelämänsä. Ja Jeesus sanoi naiselle: En minäkään sinua tuomitse – Mene äläkä enää tee syntiä. – Eli on raja, joka on. Ja kun sen ylittää, mikään ei ole enää niin kuin ennen.. Mutta rajan jälkeen voi korjata elämäänsä.

Miten mukavaa olla siellä, missä ei tuomita. Ehkä se oli mieluinen asia siinä Jeesusta kuunnelleille ihmisille. Mutta Jeesus menee pitemmälle. ”Minä olen maailman valo. Se joka seuraa minua ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo.” Aviorikoksesta toisten ihmisten toimesta kiinni otettu nainen tunsi Jeesuksen edessä niin valon kuin pimeyden. Mene, äläkä enää syntiä tee – ohjasi häntä elämään taas valossa.  Vertauskuvallisen valopuheen Jeesus selitti vielä paremmin: ”Te opitte tuntemaan totuuden ja totuus tekee teistä vapaita!” Totuus on siis meitä suurempi. Tämä ärsytti. Kuulijat toivat selvästi esiin oman näkemyksensä. ”Mehän olemme jo totuuden tuntijoita – emme tarvitse enempää. Olemme Abrahamin lapsia.” Mutta Abrahamin lasten tulisi jakaa hänen sisäisen uskonelämänsä. Abrahamissa oli ainutlaatuista muihin verrattuna se, että hän kuuli Jumalan äänen sydämessään. Ja siksi Jeesus sanoi: Jos olisitte Abrahamin lapsia, tekisitte Abrahamin tekoja. ”Te haluatte tappaa miehen, joka sanoo totuuden, jonka Jumalalta kuullut: Niin ei  Abraham tehnyt. Jos Jumala olisi teidän isänne, te rakastaisitte minua, sillä minä olen
lähtöisin Jumalasta ja tulen hänen luotaan. En edes päättänyt tulostani itse vaan hän lähetti minut.

Jeesuksen kuulijoilla oli särkynyt yhteys Jumalaan. Jeesuksella oli täydellinen yhteys Isään kaikkivaltiaaseen taivaan ja maan luojaan. Tämä on oikeaa luomisen teologiaa!  Synti on tästä särkynyt yhteys. Me synnymme särkyneessä yhteydessä elävien ihmisten keskelle. Meillä on itsellämme särkynyt yhteys olemuksessamme. Jeesus jatkoi ajatusta edelleen selventäen heille jotka nyt uskoivat Jeesukseen mutta ärsyyntyivät: ”Te olette lähtöisin saatanasta. Hän on teidän isänne ja hänen halunsa te tahdotte tyydyttää. Saatana on ollut murhaaja alusta asti. Hän on kaukana totuudesta, se on hänelle vieras. Kun hän valehtelee, hän todella puhuu omiaan sillä hän on valehtelija ja valheen isä.”
Onhan se kärjistys. Mutta samalla se on herättämään pyrkivä puhe. Eikä mitenkään paha sellaiselle ihmiselle, joka tuntee hyvin Raamatun alun jossa kerrotaan. että särkyneen yhteyden takana on kysymys vallasta. Kuka käyttää valtaa elämässäni.

Aatamilla ja Eevalla oli vain yksi raja, jota ei saanut ylittää. Oli vain yksi puu, josta ei saanut syödä. Oli vain yksi sääntö, mutta sen noudattaminen kertoi yhteyden ja elämän antajan kunnioituksesta ja hänen sääntöjensä hyväksymisestä. Aatami ja Eeva. Vain yksi puu tuhansien joukossa . Heidän mieleensä laitettiin soimaan – Onko Jumala todella sanonut. Tämän epäilyksen virittäjä ei kunnioittanut vaan vastusti Jumalaa. Eikä hän kantanut vastuuta ehdotuksestaan. Aatami ja Eeva olivat vapaita valitsemaan, ketä uskoa. Väärä johdatus vei mukanaan.Synti oli kapina. Kapina oli synti. Kapina hylkää yhteyden. Jeesus puhuu suoraan kapinallisesta Saatanasta.
Rajat ovat tarkat. Kun ylittää rajan, mikään ei ole enää niin kuin ennen. Yksi sana tai teko tuhoaa yhteyden. Yhteys on osa luottamusta. Kun ei ole luottamusta ,ei ole yhteyttä. Tässä on ihmiselämän suuret ja merkittävät murhenäytelmät kiteytettynä kaikilla elämän alueilla, kun ne  tapahtuvat ihmisten, Jumalan kuvien kesken tai ihmisen ja Jumalan kesken.
Menetetty paratiisi on elämää yksin ilman johdatusta. Ei kuulu enää Jumalan ääntä. Mutta silti Jumala muistaa luomaansa. Iankaikkisuus on sydämissämme. (Saarnaaja 3 :  10-13)

Toisenlainen sisäpiirijuttu
Oikea juutalainen on se, joka on juutalainen sisimmässään ja oikeaympärileikkaus on sydämen ympärileikkaus, jota ei saa aikaan laki vaan Henki.Tällainen juutalainen saa kiitoksen Jumalalta, ei ihmisiltä. (Rm 2:29). Otetaan esimerkiksi oikea Juutalainen ja kunnioitettu kuningas Daavid. Monen syvällisen hengellisen psalmin kirjoittaja . Hän tunsi lain. Valvoi itse lakia kuninkaana. Hän oli Jumalan valitsema kuningas, koska Jumala valitessaan hänet katsoi hänen sydämeensä. Ja kuitenkin Daavid rikkoi lain. Onko Jumala todella sanonut– tuli hänenkin kohdalleen.
Sitten mikään ei ollut kuin ennen. Hän oli avion rikkojana salaisuutensa orja, miehen murhauttajana hän oli pian myös paatunut , kyyninen ja tunnoton kiiltävän ja kauniin julkisivun takana. Vanhan liiton kuninkaan kuva sopii myös meidän aikamme valtakuntien johtajiin. Ihminen on eksyksissä kun ei kuule omassatunnossaan Jumalan ääntä. Daavid ei olisi ymmärtänyt tilaansa, ellei Jumala olisi ottanut häntä kiinni. Jumala näytti profeettansa Naatanin kautta todellisuuden. Daavidin oikeudenmukaisuus toisten tuomarina närkästyi syvästi, kun alamaisen silmän roska kuohutti .Taas hänen omassa
silmässään törrötti tukki Jeesuksen vertauskuvallista puhetta käyttäen.

Mutta Jumala otti kiinni ja Pyhä Henki johdatti totuuteen, jota laki ei voinut aukaista paatumisen tähden. Ihmisen matka paatumiseen on Jumalan rajojen ylittämistä. Jossain vaiheessa Jumala irrottaa otteensa ihmisestä. Hän kohtelee meitä vapaina. Me saamme rauhassa olla himojemme ja itsekkyytemme ja syntiemme vallassa. Rajan jälkeen kaikki on toisenlaista. Vieras maa kehittää omat selviytymiskeinonsa. Paratiisin ulkopuolella
aukeaa erämaat ja otsa on hiessä leipää syödessä. Daavidin elämä on kuninkaasta kertovan historian lisäksi sisäinen kertomus ihmisen
matkasta eroon Jumalasta ja taas takaisin Jumalan yhteyteen. Se kertoo myös sen, Että Jumala välittää ja kantaa huolta ihmisen väärästä tiestä silloinkin kun ihminen on jo pitkälle paatunut. Tämä on tärkeää jokaiselle, joka etsii Raamatusta hengellistä todellisuutta.

Daavidin Psalmi 51 on menetetystä yhteydestä ja yhteyden rikkoutumisesta ” Jumala, ole minulle armollinen hyvyydessäsi, pyyhi pois minun syntini suuren laupeutesi tähden. Pese minut puhtaaksi rikoksestani ja anna lankeemukseni anteeksi.  Minä tiedän pahat tekoni, minun syntini on aina minun edessäni.  Sinua, sinua vastaan olen rikkonut, olen tehnyt vastoin sinun tahtoasi. Oikein teet, kun minua nuhtelet, ja syystä sinä minut tuomitset. Syntinen olin jo syntyessäni, synnin alaiseksi olen siinnyt äitini kohtuun. Mutta sinä tahdot sisimpääni totuuden – ilmoita siis minulle viisautesi!
Vihmo minut puhtaaksi iisopilla ja pese minut lunta valkeammaksi.  Suo minun kuulla ilon ja riemun sana, elvytä mieli, jonka olet murtanut.  Käännä katseesi pois synneistäni ja pyyhi minusta kaikki pahat tekoni.  Jumala, luo minuun puhdas sydän ja uudista minut, anna vahva henki.  Älä karkota minua kasvojesi edestä, älä ota minulta pois pyhää henkeäsi.  Anna minulle jälleen pelastuksen riemu ja suo minun iloiten sinua seurata, niin opetan tiesi sinusta luopuneille, ja he palaavat sinun luoksesi.  Jumala, pelastajani, päästä minut verivelasta, niin minä riemuiten ylistän hyvyyttäsi.  Herra, avaa minun huuleni, niin suuni julistaa sinun kunniaasi.  Jos toisin sinulle teurasuhrin, se ei sinua miellytä, polttouhriakaan et huoli. Murtunut mieli on minun uhrini, särkynyttä sydäntä et hylkää, Jumala. Jumala luo minuun puhdas sydän ja anna uusi vahva henki.
Jumala kohtasi syntisiä. Jeesus kohtasi syntisiä. Mene äläkä enää syntiä tee. Rajat ovat.

Kaksi tai kolme puolustajaa
Johannes 14: 15 – 31. Jeesus puhuu toisesta puolustajasta. Siitä voi päätellä, että meillä on kaksi puolustajaa. Jeesus puolustaja on Isän luona. Pyhä Henki on puolustajana täällä ajassa. Linja on sama kuin oli Jeesukseen uskovien juutalaisten kohdalla. Sama kuin Daavidin kohdalla. Jumala oli sittenkin myös paatuneen Daavidin puolella. Pyhä Henki puolustaja on totuuden henki. Totuus on meitä suurempi niin kuin se kuin oli Jeesukseen uskovien juutalaisten ja Daavidin kohdalla. Tästä syystä ihmisen  mahdollisuus on olla vain syntisenä vanhurskas . Ainoa vanhurskaus on uskoa elävään Kristukseen.
Totuudessa pysyminen tarvitsee puolustajaa meidän sisäiseen maailmaamme. Jeesus sanoi: ”Opitte tuntemaan totuuden ja totuus tekee teidät vapaiksi”. Pyhä Henki on tämän totuuden Henki, Jumalan Henki. Jeesus liittää tähän hänen käskyjensä noudattamisen. Ottaa vastaan, noudattaa käskyjä on rakastaa Jeesusta. Noudattaa sanaa joka on Isän sana – Jeesus on Isän lähettämä. Tämä on paluuta paratiisiin. Jumala on todella sanonut. Kunnioitan sitä. En halveksi yhteyttä Jumalan puhtaaseen maailmaan.
Sinä päivänä te ymmärrätte – Mikä päivä on tuo Jeesuksen mainitsema päivä. Se on tämä: Pyhä Henki opettaa ja palauttaa mieleen. Daavid tarvitsi mieleen palauttamista. Me tarvitsemme Raamatun avautumista ymmärrettäväksi. Me tarvitsemme sitä, että Jumala koskettaa sydäntämme. Raamatun sisältä Jumala tulee todelliseksi ja toteutuu se sana:  Jeesus Kristus on sama eilen tänään ja iankaikkisesti. Pyhä Henki on yhteys. Siinä yhteydessä voi kuulla Jumalan äänen omassatunnossaan. Puolustajat ovat. Jeesus Kristus on syntiemme sovittaja. Pyhä Henki kirkastaa sen ja tekee sen todelliseksi ja johdattaa kaikkeen totuuteen elämässä. Jeesus sanoo: En anna niin, kuin maailma antaa. Annan rauhani. Se perustuu totuuteen ja kahteen puolustajaan. Siinä on Yhteyden perusta. Mutta voi ajatella myös näin: Kolme on ihmisen puolella. Jeesus, Pyhä Henki ja totuus joka on meitä suurempi.

Kuvat taivaan linnuista on otettu Asikkalassa ja taideteokset Viron kansallismuseossaTartossa.

Jaa teksti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *