Jumalan rakkauden päämäärä on Sinussa ja meissä kaikissa

Muovilehtinen Johanneksen evankeliumi, jota aikoinaan salakuljetettiin Neuvostoliiton kristityille. Sen pystyi piilottamaan vahingoittumattomana kuralätäkköön.

”Siinä on rakkaus — ei siinä, että me olemme rakastaneet Jumalaa, vaan siinä, että hän on rakastanut meitä ja lähettänyt Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi. Rakkaat ystävät! Kun Jumala on meitä näin rakastanut, tulee meidänkin rakastaa toisiamme. Jumalaa ei kukaan ole koskaan nähnyt. Mutta jos me rakastamme toisiamme, Jumala pysyy meissä ja hänen rakkautensa on saavuttanut meissä päämääränsä.” ( 1 Johannes 4: 10- ) Tässä on taustalla kirkkaana Jeesuksen uusi käsky: ”Rakastakaa toisianne. niin kuin minä olen rakastanut teitä”(Johannes 14:14).Jeesus sanoi sen mieleenpainuvasti niissä hetkissä, joita hän vietti oppilaidensa kanssa ennen
kiinniottamistaan. Se täytti opetuslapsi Johanneksen olemuksen syvästi.

Häntä ei turhaan ole myöhemmin luonnehdittu rakkauden apostoliksi. Lause on painokkaimpia ihmisten lausumien viimeisten sanojen joukossa. Se ilmaisi ja  lausui ennakolta pääsiäisen tapahtumien syvimmän sisällön. Se on samalla ihmisen elämän kallioperusta (Olen rakastanut) ja tehtävä (Rakastakaa niin kuin minä) tässä maailmassa.

Apostoli Johannes oli kulkenut Jeesuksen kanssa pitkän matkan Galileassa ja Juudeassa. Maantieteellisesti se ei ollut paljon, mutta ihmisen sisimmässä erittäin merkittävää. Ja olihan se kestänyt 3 vuotta. Joskus olen leikkinyt ajatuksella: Mitä jos Raamatusta puuttuisi Johanneksen evankeliumi ja kirjeet. Puuttuisi paljon avaimia uskomme ymmärtämiseen.

Kun alkaa lukea Raamattua, ensimmäisenä valitaan joku evankeliumeista. Rippikoulussa se on ollut Markus, koska se on lyhyt. Voisi sanoa: katsotaan kristinuskoa tästä Markuksen ikkunasta sisälle ”suureen taloon”, jossa on valtavan suuri ja koskettava asia. Mielikuvahan tämä on. Mutta tätä käyttäen huomaan aikaisemmin katsoneeni vahvasti Matteuksen ikkunasta, mutta nykyään enemmän ja enemmän Johanneksen ikkunasta. Luukkaan ikkunasta näkyy aina sen kanssa Apostolien teot – joka onkin samaa ikkunaa. Miksi Matteus? Vuorisaarnan vaikutus moraaliin on suuri. Voi olla myös, että Lutherin katekismus painottaessaan kymmentä käskyä ja vuorisaarnaa niiden selittäjänä ja syventäjänä on ohjannut katselemaan Matteuksen ikkunasta. Mutta joka ikkunasta katsellaan samaa asiaa. Ja pitää muistaa, että Jeesuksen elämä ja opetukset  muistettiin pitkään suusta suuhun kerrottuina, ennen kuin oli se kirjallinen muoto, jota me luemme.

Minulla on vieläkin tallella sentin paksu 4 senttiä leveä ja 6 korkea muovilehtinen Johanneksen evankeliumi. Niitä salakuljetettiin Neuvostoliittoon aikana, jolloin Raamattu piti pitää piilossa kommunistihallinnolta. Se mahtui hyvin pieneenkin taskuun tai vaatteen laskokseen. Tiukassa tilanteessa sen saattoi kätkeä kuralätäkön pohjalle. Sieltä nostettuna se oli kuin vesilintu, joka hetkessä on ravistellut kaiken veden pois itsestään. Miksi Johannes vaan ei Matteus? Kyllä Johanneksella on enemmän asioita, joita vainotut kristityt tarvitsevat. Sen painotus on muita
evankeliumeita myöhemmin koottuna vuosikymmenten aikana syntyneessä tajussa, mitä vielä pitää muistaa Jeesuksesta.  Ja miten Pyhä Henki kirkastaa hänet Kristukseksi. Ja että kaiken lähtökohtana on Jumalan isänrakkaus.

Johannes nojasi Jeesuksen rintaa vasten heidän viettäessään ensimmäistä ehtoollista , hän oli ristin juurella, hän oli ylösnousemuksen todistaja , joka on käsin koskettanut – ja kirjeessään joka on täynnä Jeesusta ,ylösnoussutta hän
kirjoittaa: ”Täydellinen rakkaus karkottaa kaiken pelon (1 Joh 4: 18).” Sitä he olivat katselleet, nähneet ja käsin koskettaneet. Mutta ehkäpä erityisesti vasta niissä hetkissä, kun apostolit olivat Jeesuksen tyhjällä haudalla tai ylösnousseen Jeesuksen kanssa Genesaretin järven rannalla (Johannes 21), alkoi sisäinen prosessi joka antoi kokemuksen varmuuden kirjoittaa kirjeeseen tämänkin Jumalan rakkauden merkityksen. Se ei ollut heidän oma prosessinsa, jossa pohtimalla tai ajattelemalla syntyy vakaumuksellinen rohkeus, Vaan:

”Jos te rakastatte minua, te noudatatte minun käskyäni. Minä käännyn Isän puoleen, ja hän antaa teille toisen puolustajan, joka on kanssanne ikuisesti. Tämä puolustaja on Totuuden Henki.”(Joh 14:15)…”Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut.” Joh 14: 26) Pyhä Henki oli ja on kristityn uskon vaikuttajana. Hän ohjaa sydämen niin monelle uskonnolle yhteisen kultaisen säännön yli. Tai itse asiassa itsensä rakastamisen mitan käyttämisestä lähimmäisen rakastamisessa uuden käskyn tehtävänantoon. Ihanteemme on rakastaa niin kuin Jeesus rakasti ja rakastaa.

Jaa teksti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *