Hiljaisen viikon tunnelmia

Asumme vaimoni vanhalla sukutilalla ja olemme harrastuksenamme pitäneet navettarakennuksessa muutamia kanoja ja alkuvuodesta hankimme sinne kaksi nuorehkoa suomenlammasta, Martti-pässin ja Taika-uuhen. Vaikka olimme osanneet asiaa jo aavistella, maanantaiaamuna meitä odotti iloinen yllätys, kun karsinaan oli ilmestynyt uusi asukas. Tulokas sai nimekseen Hilja, alkaneen hiljaisen viikon mukaan. Innokkaita vieraita on käynyt viikon aikana paljon tervehtimässä uutta asukasta. Eikä ihme, kun katsoo kuvan pienokaista!
Raamatussa lampaat ja karitsat ovat monessa sen kohdassa esillä. Olihan lampaankasvatus tärkeä tuon ajan elinkeino, joka antoi villaa kankaisiin ja syötävää ruokapöytään. Juutalaisuuteen liittyi tunnetusti myös eläinuhrikäytäntö.
Kristinuskossa puhutaan Jeesuksesta myös Karitsana.
Kirkon hiljaiselle viikolle valitsemissa raamatunkohdissa kuvataan Jeesuksen viimeisten päivien tapahtumia. Luterilaisia on sanottu pitkäperjantaikristityiksi, koska kirkossamme on korostettu vanhastaan Golgatan tapahtumien keskeisyyttä, mutta pääsiäisaamun ilo ja toivo kuuluvat myös meille.
Minulla oli seurakuntapappina mahdollisuus olla monessa tapahtumassa mukana viikon aikana. Oli laitoshartauksia ja iltakirkkoja. Ikimuistoista oli myös olla mukana lastenkirkkohetkissä, jossa seurakuntalaisten ja työntekijöiden muodostama näytelmäryhmä esitti kuvaelmaa hiljaisen viikon ja pääsiäisen tapahtumista. Kuvaelman edetessä laulettiin väliin tuttuja pääsiäisen ajan lastenlauluja. Erityisesti minua puhutteli se, kuinka hyvin lapset näyttivät elävän tapahtumien ja laulujen tunnelmissa mukana. Myös näytelmäryhmä oli suurella antaumuksella mukana, kun seitsemän esitystä vietiin yhdessä läpi.
Minusta on hienoa, että meillä on mahdollisuus kerran vuodessa rukoillen miettiä näitä uskomme kaikkein tärkeimpiä tapahtumia. Niiden varassa on hyvä lähteä kohti kevättä ja kesää.

2 Replies to “Hiljaisen viikon tunnelmia”

  1. Teet Herralta saamaasi työtä nöyrästi ja sydämellä. Kyllä sinua kaivataan täälläkin. Terveisiä Helenalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *