Syrjittyjä lintuja kaupungissa

Sepelkyyhkyä on kutsuttu myös toukomettiseksi, kuten lauletaan virressä 105, 3. säkeistössä.

Jos olisit lintu, mikä lintu olisit? En ainakaan pulu, en ehkä varpunenkaan. Pulu ja varpunen ovat olleet vähän syrjittyjä lintuja. Lapsuuteni Helsingissä pulut pesivät kerrostalomme räystään alla ja likasivat tietenkin talon seinän. Erään kaverini suuhunkin pulu pääsi pudottamaan jätöksensä, koska tyttö seurasi taivaan tapahtumia tuijottaen yläspäin suu auki.

Varpusia tirskutti joka puolella. Ne olivat lintumaailman mustia lampaita. Puluja tai varpusia ei arvostettu, kunnes alettiin puhua varpusten vähenemisestä. Puluja ei arvosteta vieläkään. Mutta ei herätä kovin suurta ihastusta, jos kerron nähneeni pulun tai varpusen. Niitähän nyt on.  Pulujen touhua on silti hupaisaa seurata. Niilläkin on omat omituiset tapansa, kuten meillä kaikilla.

Nimet uusiksi

Isääni moinen aliarvostaminen harmitti. Hän tunsi paljon lintuja, kasveja ja eläimiä eikä hänen mielestään toinen ollut toista vähäarvoisempi. Niinpä hän antoi uudet nimet puluille eli kesykyyhkyille sekä varpusille.

Koska pulut pesivät räystäiden alla ja varpuset mekastivat pensasaidoissa, isäni nimitti pulun isoksi räystäslinnuksi ja varpusen pieneksi pensasaitalinnuksi. Minulle nämä nimitykset ovat hyvin kelvanneet. Uudet nimet muuttivat asennettani näihin lintuihin. Isot räystäslinnut ja pienet pensasaitalinnut ovat oppineet sopeutumaan elämään kaupungeissa.

Pulu sairaalassa

Olin Lahden kaupunginsairaalan ala-aulassa eräänä aamuna, kun avoimista ovista tupsahti pulu sisälle. Aika rennon oloisena se tepasteli vahtimestarin luukulle. Siellä se tutki ihmisten kenkiä ja etsi lattialta ehkä murusia. Ei tuntunut pululla olevan hätäpäivää. Mutta me ihmiset toki kauhistuimme, pulu sairaalassa!  Pulu ei antanut ottaa itseään kiinni, kai se halusi tutkia uutta olinpaikkaansa.

Silloin eräs topakka nainen tuli, johdatti pulun kulmaukseen ja otti sen rennosti syliinsä tottuneesti ja hellävaroen mutta napakasti. Pulu pääsi sairaalasta ulos helposti. Tapahtuma oli sympaattinen, pulu, jonka napakka nainen johdatti ulos.

Jotenkin näihin lintumaailman reppanoihin on alkanut itselläni kehittyä uusi suhde. Iso räystäslintu (pulu) ja pieni pensasaitalintu (varpunen)ovat lajinsa vähemmän arvostettua porukkaa. Enpä minäkään nyt mikään kuningaskalastaja tunne olevani, helpompi on samastua varpuseen. Tai jos pitää valita, olisinko kotka vai kesykyyhky, niin en ainakaan koe olevani kotka.

Jokaisella on paikkansa, niin kotkilla ja kuningaskalastajilla kuin isoilla räystäslinnuilla ja pienillä pensasaitalinnuillakin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *