Maailma – kulhollinen salaattia

Maailma on kuin suuri salaattikulho. Piirros Anna-Mari Kopo

Säilytettävä viileässä

Vihersalaatti, pastasalaatti, kalasalaatti… Emännät ja isännät kantavat kesäisin monia herkullisia salaatteja pöytiin. Salaatti on hyvää tarjoiltavaa, se maistuu yleensä kevyeltä ja raikkaalta. Herkullisten salaattien kanssa sopii tuore leipä, jolle voisin levittää vaikka tuorejuustoa. Vähän ripottelisin mukaan ruohosipulia ja rouhisin mustapippuria päälle.

Salaatin päälle vielä aimo annos vanhan ajan majoneesia, kyllä kelpaa. Päälle voisin hörppiä vaikka louhisaaren juomaa tai raparperisimaa. Nami.

Mukavien juhlien jälkeen vieraat palailevat koteihinsa. Sitten alkaa tapahtua kummia. Itse kunkin vatsassa alkaa poreilla ja kuplia. Se salaatinkastike, olisiko se ehtinyt pilaantua kesähelteellä tarjoilupöydässä?

Maailma on kuin kulhollinen salaattia. Joukossa on monenlaista herkkua, mutta kaikki eivät sovi kaikkien kanssa. Yksi pilaantunut herkku joukossa voi saada paljon pahaa aikaan. Maailma eroaa salaatista sikäli, että täällä annoksen pilaavia aineksia on hirvittävän paljon enemmän.

Meidän ihmisten on tultava toimeen keskenään. Populistinen öykkä ei loppupelissä hyödytä ketään, sillä yleensä populismi vain pistää mutkat suoriksi ja vähättelee asioiden syvällistä pohtimista. Isot elämään liittyvät pulmat ovat monimutkaisia ja niihin on hyvä paneutua. Mutkat suoriksi -asenteella poljetaan vakavia asioita eikä mihinkään löydy ratkaisua .

Kirkko ei ole yhtään erityisasemassa, sitä koskettavat aivan samat lainalaisuudet kuin muitakin instituutioita. Kirkossakin on yritettävä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. On väärin kuvitella, ettei mitään pahaa satu, kun vain uskoo Jumalaan. Onko Jumala antanut joskus tällaisen lupauksen? Ei kukaan ole saanut takeita helposta elämästä. Mutta olemme saaneet toinen toisemme.

Pahaa on ollut olemassa aina, samoin kärsimystä. Mutta on myös hyvää, sitäkin on ollut aina olemassa. Maailma on kuin salaattikulho, salaatti on hyvä säilyttää viileässä ennen tarjolle laittamista. Pilaantunut aines salaatissa turmelee makunautinnon. Vihapuhe voi olla juuri tuota pilaantunutta majoneesia.

Voin vaikuttaa, mikä on minun heijastukseni ympäristöön. Turvallisessa ympäristössä pahaa mieltä voi purkaa, jotta paineet pääsevät ulos. Mutta kannattaa miettiä, ennen kuin möläyttää, etenkin sosiaalisessa mediassa. Jos alan suoltaa vihapuhetta, olen kuin pilaantunut majoneesi salaatissa.

Kesäsalaatti on herkullista, kunhan ainekset on pesty puhtaassa vedessä ja se on säilytetty viileässä. Kastikkeeksi majoneesin sijasta voisi lorauttaa vaikka tilkkasen omenaviinietikkaa. Ei pilaannu niin helposti. Nautitaan heti tuoreen leivän kera.

 

 

 

 

One Reply to “Maailma – kulhollinen salaattia”

  1. Fantastic weblog article! I throlughoy agree with you, like you I’m really passionate and excited about the chances that are available within the home based business area of interest. I glance forward to reading through your future posts.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *