Joen kertomus

Piirros Anna-Mari Kopo

Mitä, jos elämäni olisi joki? Millainen se olisi? Mistä se sai alkunsa? Millaisten maisemien ja vaiheiden läpi se on virrannut? Se oli ihan aluksi ehkä pieni puronen, osana muuta virtaa. Ehkä joki sai alkunsa pienestä tunturilähteestä tai pohjaveden maanalaisesta virrasta. Elämän lähteestä alkoi kuitenkin sen elämä ja joki alkoi virrata. Ensin se oli pienen pieni lillittävä puropahanen, joka ei edes itse tiennyt olevansa olemassa. Joki oli tyytyväisenä osa muuta isompaa virtaa. Vähitellen siitä alkoi kehittyä ihan oma virta, kun se haarautui isommasta uomasta.

Joki sai uutta vettä ja se kasvoi. Se lähti kulkemaan omia reittejään. Välillä se virtasi iloisena pulputen. Sen rannalla kukkivat erilaiset kukat, kasvit, pensaat ja puut. Yhteiselämä sujuu ja elämä jatkuu. Joessa ui kaloja, sammakoita, vesikirppuja ja veden kasvit viihtyivät joen pohjassa.

Joen kulku on ollut vaihtelevaa. Välillä se on juossut ja syöksynyt kallioiden lomista vaahtoavana koskena rauhoittuen taas. Se on ollut vähällä tyrehtyä omaan mahdottomuuteensa kuivien erämaiden keskellä. Mutta jostain joki on aina saanut uutta vettä uomaansa. Se on joutunut myös sulkuun, jossa on sekä edessä että takana portti, tiukasti lukittu. Suuntaa ei näy enempää eteen kuin taaksekaan päin. Mutta sitten sulkuportti aukeaa ja joki jatkaa matkaansa. Joen matkalla on ollut seisovia lammikoita, joissa joen vesi on alkanut haista. On myös kirkkaita tunturimaastoja, joissa joen vesi on huikaisevan kirkasta. Joen vettä voivat matkalaisetkin juoda.

Jokeen on liittynyt toinen joki, siitä on lähtenyt omille teilleen puolestaan omia purosia. Jotkut joet ovat jo päätyneet meren suureen syliin. Ne ovat päässeet perille.

Elämää voi kuvata jokena. Siitä voi piirtää kuvia, sen reittejä voi mielessään katsella, kuunnella, aistia matkan varrella tapahtuneita asioita. Joen tarina jatkuu, en tiedä miten. Ei tarvitsekaan. Sillä joki saa elämänsä muualta.

Anna-Mari Kopo

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *